Makroonidesse
armusin ma esimest korda siis, kui 6 aastat tagasi hakkasin Prantsusmaal
klubimänge mängima. Esimest korda proovisin ma makroone Ladurees, mis asus
Champs Elyseel, ootasin tund aga järjekorras, et soetada endale 20€ eest 8
makrooni. Tol aja oli see ikka väga suur väljaminek! Praegugi veel mäletan seda
maitseelamust- krõbeda kooriku ja pehme sisuga mandliküpsis, millel on mõnus
kreemine täidis. Kõige rohkem meeldisidki mulle just soolakaramelli makroonid.
See oli üldse esimene kord, kui ma soolakaramellist kuulsin. Suur karamelli
fänn ma ei ole, aga natuke soola tasakaalustab hästi karamelli lääge magususe
ja tulemuseks on super kooslus! Nüüd olen proovinud ka teise Pariisi kuulsa
makroonibutiigi Pierre Herme makroone ja need on võrdselt maitsvad. Olen
mitmeid kordi katsetanud makroone kodus teha, aga tulemus ei ole olnud alati
kõige kaunim. See aasta sain ma kingiks spetsiaalsed makroonide valmistamise
jaoks loodud silikoonmatid, millel on juba ringi-kujulised piirjooned ette
tehtud. Enne joonistasin ma pliiatsiga küpsetuspaberile ringikujulised
piirjooned aga see oli üks tüütu ja ajamahukas tegevus. Makroonide tegu tundub
küll väga keeruline tegevus, aga täpselt juhiseid järgides saab sellega hakkama
ka algaja kokkaja. Samas on tulemuseks üks elegantne maius, mis sobib hästi
pidusööki lõpetama kohvi kõrvaseks või miks mitte ka kingituseks sõbrale J
Täna jagan teiega
makrooniretsepti, kus mandliküpsist on maitsestatud kohvipulbriga ja täidiseks
on soolakaramell. Kohvi mõrusus tasakaalustab hästi karamelli ja küpsise magusust.
Soolakaramelli jätkub rohkemaks kui ühe portsjoni makroonide täidiseks, see
säilib külmikus 2 nädalat aga sobib ka väga hästi sügavkülmutamiseks.
Soolakaramelli kastet võib ka kasutada muude magustoitude juures, kas või
vanilje jäätisega serveerimiseks J
Sellest kogusest
tuleb 25 küpsist.
Vaja läheb:
110 g mandlijahu
90 g munavalgeid
(toasoojad)
200 g tuhksuhkrut
30 g suhkrut
1 tl lahustuvat
kohvipulbrit
Tee nii:
Kui sul puudub
spetsiaalne makroonide küpsetamiseks mõeldud silikoonalus ja sa ei ole väga
täpse käega (nagu mina), siis joonista küpsetuspaberile 50 umbes 3 cm
läbimõõduga ringi.
Töötle
mandlijahu, tuhksuhkur ja kohvipulber köögikombainis ühtlaseks pulbriks.
Vahusta munavalgeid ja kui vaht on juba tugevam ja hoiab vormi, lisa suhkur ja
jätka vahustamist, kuni saad tugeva vahu, mis kaussi pahupidi keerates välja ei
kuku. Lisa munavalgevahule mandlijahu-suhkru-kohvi pulber ja sega õrnalt munavalgevahtu
kausi põhjast ülespoole tõstes pehme spaatliga kuni saad viskoosse ‘’taigna’’.
Selleks kulub umbes 60 pööret spaatliga J Mõned allikad on nimetanud seda
konsistentsi ka magma taoliseks, aga kuna ma pole magma oma silmaga näinud siis
ei oska ma ka öelda kas see nii on J Eesmärgiks on võimalikult palju õhumulle
munavalgevahust välja saada. Vaht peab olema piisavalt vedel, et kui lasta
törtsu vahtu siledale pinnale, peab ta vaikselt laiali valguma. Kui oled
saavutanud õige konsistentsi, siis siis võta kondiitriprits või väike
toiduainetele sobiv kilekott ja pane tainas sinna sisse. Ette joonistatud ringi
keskelt alustades, lase markoonitainas küpsetuspabrile, jättes veidi vaba ruumi
äärtesse, et tainas saaks veidi laiali valguda (paar mm). Nüüd on väga tähtis
hetk: makroonitaignal tuleb lasta seista vähemalt 30 minutit, et tekiks peale
‘’nahk’’. Ainult sel juhul tulevad küpsistele õiged ‘’jalad’’ alla. Naha
tekkimist saad kontrollida väpuotsaga makroonitainast katsudes, kui näpp jääb
puhtaks, on nahk tekkinud ja makroonid võivad ahju minna J Küpseta 160 kraadises ahjus 12-15 minutit
(olemevalt küpsiste suurusest). Soovitan ahju juures seista ja jälgida, besee
võib väga kergelt ära kõrbeda. Siiski, enne 10 minutit ei soovita ma ahjuust
lahti teha. Lase makroonidel peale ajust välja võtmist täielikult jahtuda.
Kaunistamiseks:
2 spl keevat vett
2 tl lahustuva
kohvi pulbrit
Tee nii:
Lahusta
kohvipulber keevas vees. Tõmba pintsliga muster küpsistele. Lase täielikult
kuivada.
Soolakaramelli
jaoks läheb vaja:
200 g suhkrut
125 ml vett
100 g võid
100 g vahukoort
1 tl soola
Tee nii:
Pane selga
pikkade varrukatega särk, sest karamell võib keedes pritsida ja see on palju
kuumem kui keev vesi!
Pane suhkur ja
vesi pannile ja sega aeg ajalt kuni suhkur on lahustunud ja siirup hakkab
keema. Keeda kuni siirup on merevaigu pruun, õige aeg on siis kui siirup on
suitsema hakanud ja peale seda keeda paarkümmend sekundit veel. Kui oled
saavutanud õige värvi, siis võta kuumuselt maha ja sega juurde või ja koor.
Koor võib olla toatemperatuuril, siis seguneb see paremini karamelliga. Lase
maha jahtuda, jahtudes kaste pakseneb.
Kui oled valmis
makroone kokku panema võta üks küpsis, lase selle peale kondiitripritsist
soolakaramelli ja kata teise küpsisega. Makroone võiks säilitada jahedas, siis
on nad maitsvad kuni nädal aega.
Labels: besee, gluteenivaba, küpsised